Destinacije

Destinacije

SRBIJA

Opšte informacije

Povezujući Zapad i Istok vekovima, Srbija je zemlja u kojoj se susreću i prepliću civilizacije, kulture, vere, klime i reljefi. Nalazi se u centralnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi. Severni deo pripada srednjoj Evropi, a geografski i klimatski delom je i mediteranska zemlja. Srbija je raskrsnica Evrope i geopolitički važna teritorija. Međunarodni putevi i železničke pruge, koji prolaze dolinama njenih reka, čine najkraću vezu između zapadne Evrope i Bliskog istoka.

Vožnja i putevi

Srbija poseduje geografsku raznolikost, tokom vožnje uživaćete u pejzažima koji se smenjuju, od ravnica preko talasastih brežuljaka do planinskih masiva. Putevi su uglavnom u vrlo dobrom stanju. Policija može biti naročito revnosna u svom radu, pa je mudro da poštujete ograničenja brzine.

Klima

Srbija se može posetiti u proleće, leto ili jesen. Retko postaje neprijatno vruće leti.

Znamenitosti, ljudi, hrana i piće

Od poljoprivrednih predela Panonske nizije na severu, preko plodnih rečnih dolina i brda pod voćnjacima u Šumadiji, reljef Srbije dalje prema jugu postepeno prelazi u planinski, bogat kanjonima, klisurama i pećinama, kao i očuvanim šumama. Planinske lepotice, nacionalni parkovi, reke i jezera, pružaju odlične lokacije za aktivan odmor u prirodi – od lova i ribolova do ekstremnih sportova. Kulturno-istorijska baština Srbije počinje praistorijskim arheološkim nalazištima i antičkim nasleđem, a najbogatija je srpskim srednjovekovnim crkvama i manastirima, od kojih su neki uvršćeni i u svetsku UNESCO kulturnu baštinu. Srpski narod vidi sebe kao ponosan, velikodušan, snažan i hrabar. Takođe su radoznali i gostoljubivi prema posetiocima. Na srpsku kuhinju uticali su Turci, tako da ćete na meniju većine restorana, pronaći veliki izbor jela od mesa. Salate se proizvode od lokalnih i organskih proizvoda, pošto se koristi malo đubriva ili pesticida. Srbija ima nekoliko vinorodnih regija, ali su Srbi najviše ponosni na svoje rakije i likere na bazi grožđa.

Glavni grad :Beograd
44°48′N 20°28′E
Stanovništvo:9 miliona
Površina:88,499 km2
Jezik:Srpski
Valuta:Srpski dinar (RSD)
Veroispovest:Pravoslavna
Vremenska zona:UTC+1 (CET)
Klima:Umereno kontinentalna
Pozivni broj:+381
Vize:Turistima iz većine zemalja (EU, USA, itd.) viza nije potrebna. Dovoljan je važeći pasoš.
Struja:220 V, 50 Hz

BOSNA I HERCEGOVINA

Glavni grad :Sarajevo
43°52′N 18°25′E
Stanovništvo:3,5 miliona
Površina:51.209 km2
Jezik:Bošnjački
Srpski
Hrvatski
Valuta:Konvertibilna marka (KM)
Veroispovest:Muslimanska
Pravoslavna
Katolička
Vremenska zona:UTC+1 (CET)
Klima:Umereno kontinentalna
Pozivni broj:+387
Vize:Turistima iz većine zemalja (EU, USA, itd.) viza nije potrebna. Dovoljan je važeći pasoš.
Struja:220 V, 50 Hz

Opšte informacije

Bosna i Hercegovina leži na kulturnoj raskrsnici istoka i zapada. Ovde su se vizantijske i osmanske civilizacije susrele sa rimskim i austrougarskim, stvarajući jedno od najbogatijih i najrazličitijih kulturnih područja južne Evrope. To je jedino mesto na svetu gde možete pronaći pravoslavne i katoličke crkve, džamiju i sinagogu jedne pored drugih na istom trgu. Uprkos istoriji prošlosti Bosne i Hercegovine, to je zapravo jedno od najsigurnijih mesta u Evropi.

Vožnja i putevi

Većinu zemlje pokriva planinski teren, koji zajedno sa dobrim putevima čini odličnu destinaciju za vožnju.

Klima

Bosna ima blagu centralno evropsku klimu. Najbolje vreme za posetu je od maja do septembra.

Znamenitosti, ljudi, hrana i piće

Kao raskrsnica austrougarskih i osmanskih civilizacija, Sarajevo i Mostar su lepo očuvani srednjovekovni gradovi, prvi sa odličnim turskim bazarom, a drugi sa kamenim mostom kao središtem srednjovekovnog starog grada. Bosanska kuhinja sadrži elemente turske kuhinje, pa zato jela od mesa, pite i testa predstavljaju poslastice koje treba svakako probati.

CRNA GORA

Opšte informacije

Iako mala po teritoriji, Crna Gora obiluje prirodnim lepotama, istorijskim spomenicima i sunčanim vremenom skoro cele godine. To je zemlja puna kontrasta. Na razdaljini od samo 100 kilometara nalaze se tri različita prirodna okruženja: obala, kraški predeo i regija visokih planina.

Vožnja i putevi

Putevi su u vrlo dobrom stanju, iako uglavnom uski u planinama. U planinskim područjima česte su kiše, tako da savetujemo da ponesete kišnu opremu.

Klima

Crna Gora ima mediteransku klimu duž obale, a leto može biti vruće i suvo u planinama. U primorskim mestima, u toku letnjih meseci mogu biti gužve zbog velike posete turista. Najbolje vreme za vožnju u Crnoj Gori je u proleće ili jesen.

Znamenitosti, ljudi, hrana i piće

Putovanje kroz Crnu Goru je avantura dugačkim, krivudavim putevima između dolina i planinskih masiva. Zemlja ima predivnu jadransku obalu, kojom dominiraju srednjevekovni spomenici. Crnogorska hrana je mešavina grilovanog mesa sa mediteranskim ukusima maslina i belog luka.

Glavni grad :Podgorica
42°47′N 19°28′E
Stanovništvo:700 hiljada
Površina:13.812 km2
Jezik:crnogorski
Valuta:Euro (EUR)
Veroispovest:
Pravoslavna
Vremenska zona:UTC+1 (CET)
Klima:Mediteranska
Pozivni broj:+382
Vize:Turistima iz većine zemalja (EU, USA, itd.) viza nije potrebna. Dovoljan je važeći pasoš.
Struja:220 V, 50 Hz